Pana nu demult inca mai consideram frustrarea ca un sentiment negativ si incercam sa ma tin departe de ea. Insa mi-am schimbat perspectiva asupra ei.
Hai sa iti arat doua extreme nefunctionale!
Situatia 1
Imagineaza-ti cum ai accelera un motor fara sa bagi in viteza. Cresc numarul de rotatii, consumul de benzina creste, motorul se incinge… si atat, ca masina nu pleaca de pe loc!
Situatia 2
Unele persoane isi iau timpul necesar sa isi planifice in detaliu ce ar vrea sa faca, in cele mai mici detalii. Si totusi nu incep sa faca nici macar cel mai mic pas in directia scopului lor.
Frustrarea este starea de nemultumire in care esti nesatisfacut de locul in care te afli si stii ca poti mai mult sau poate sa iti fie mai bine.
Asta e bine! Inseamna ca ai un sentiment in interiorul tau care te predispune la a te misca intr-o directie noua.
Canalizarea acestei porniri de “a face ceva” si a iesi din acea stare inconfortabila pentru unii inseamna sa se “ambaleze” si sa incerce sa risipeasca frustrarea prin actiuni violente.
La cealalta extrema, frustrarea se manifesta prin rationalizarea excesiva a sentimentului de frustrare si inceperea conturarii starii perfecte dorite intr-un mod abstract.
Dar stii care e smecheria? Pentru a gestiona in mod benefic frustrarea ai nevoie de abordari din ambele emisfere (actiune si planificare). E drept, nu in formele lor excesive!
Primul pas pe care il poti face in momentul in care realizezi ca ai o frustrare e sa te opresti pentru cateva secunde, poate chiar minute, si sa constientizezi ca simti acea frustrare.
Al doilea pas este sa identifici sursa frustrarii care poate fi o nereusita, o conjunctura nefavorabila sau orice altceva iti intra in atentie.
Al treilea pas este sa MULTUMESTI pentru ca simti acea frustrare! Ok, vei spune, pasul unu si doi au sens, dar cum adica sa MULTUMESC pentru ca sunt frustrat?
Uite cum:
De fapt frustrarea este un semnal de OPORTUNITATE! Undeva in tine, ai realizat ca exista un contrast intre starea prezenta si starea dorita. SI MAI MULT, ai realizat ca e posibil sa te indrepti catre o stare/situatie care are un grad mai inalt de satisfactie.
Al patrulea pas poate ascunde o capcana! De prea multe ori cand te simti frustrat vrei sa fii oriunde numai in acea stare/ situatie NU. Frustrarea are o putere de a misca o cantitate mare de energie si e pacat sa nu o folosesti spre a te indrepta spre o directie clara. Asa ca data viitoare cand vei fi frustrat, dupa ce iti clarifici care e situatia din care vrei sa iesi, sa identifici si starea/situatia dorita foarte clar.
Al cincilea pas. Porneste in directia dorita fiind tot timpul constient ca situatia nedorita se poate repeta. Astfel, pe de o parte vei fi motivat sa eviti ca o situatie neplacuta sa se repete si pe de alta parte esti motivat sa realizezi un obiectiv care te va aduce in situatia dorita.
Combinatia simultana de “ma indepartez de ce nu-mi doresc” si “ma apropii de ceea ce imi doresc” este probabil cea mai puternica forma de motivare, si este folosita de multi traineri de dezvoltare personala. Printre acestia si Tony Robbins care o numeste “conditionare neuro-asociativa”. Stiu ca functioneaza pe oricine pentru ca foloseste comportamente umane de baza.
Concluzie: Data viitoare cand te vei simti frustat te poti relaxa si poti chiar zambi!
Tocmai ai identificat o oportunitate de a trece la un nivel superior!